Povratak

Ovulacija | Promjena temperamenta i ponašanja kuja u tjeranju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam kujicu patuljastog šnaucera koja trenutno ima 7 mjeseci i u drugoj je fazi spolnog ciklusa - primjetila sam da miče rep u stranu i okreće stražnji dio dok je se mazi, kao i kada joj priđe pas, a i danas je prvi dan (nakon 10. dana) da nisam primjetila krvavi iscjedak, dok joj je stidnica i dalje povećana. Zanima me kako bih mogla biti sigurna da su joj prošli 'plodni dani' i pustiti je bezbrižno u park za pse, ne strahujući od neželjne trudnoće. Također me zanima promjene u ponašanju tokom tjeranja. Poprilično se umirila, nije više 'bebasta' i vesela kao prije, a nakon duže šetnje zna skoro cili dan i noć prespavati. Nekako je ta promjena došla naglo, ne znam da li da pripisem to odrastanju ili već nekom problemu. Isto tako je počela i učestalo mokriti, što bih opet pripisala označavanju teritorija, ali ne želim stvari prepustiti slučaju. Hvala unaprijed. Maja

O: Ovulacija u kuja nastupa oko devetog dana od početka krvarenja. Tada je iscjedak iz stidnice rozkast iili serozan. Kada se kuju pomazi po leđima, ona odmiče rep i dozvoljava parenje. Ovaj period od devetog dana je najčešći, ali postoje i odstupanja, kad ovulacija nastupi nekad 5. ili čak 25. dana tjeranja. Točan dan ovulacije možemo saznati takozvanim progesteronskim testom kojim se pretragom krvi odredi titar antitijela na progesteron i nije ga loše napraviti ako planiramo parenje.

Kod Vaše mlade kujice, koja se tjera prvi put, sigurno je nastupila ovulacija i ona je baš sada sposobna za oplodnju, što Vam ne bih preporučila  jer je kujica fizički i mentalno nezrela za leglo. Kujicu sada treba najviše čuvati od neželjenog skoka i treba je čuvati dokle god pokazuje fizičke znake da je u spolnom ciklusu, tj. da je 'topla'. To bi bilo 25 dana od početka ciklusa.

Psihičke manifestacije ciklusa koje Vaša ljubimica pokazuje očituju se kao mirnije ponašanje te lagana depresija i bezvoljnost. Nakon kraja tjeranja, temperament i ponašanje se vrati u normalu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr